Kimse konuşmadı ama izolatör gibi depremden koruyor! 'Maliyeti yüzde 5'i bile aşmaz'


    Tüm Türkiye'yi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin üzerinden tam 1 ay geçti. Deprem bölgesinin yanı sıra deprem beklenen şehirlerde de yapı denetimi hız kazandı. Ancak sismik izolatör, karbon elyaf gibi sistemlerin gündeme geldiği süreçte yapıların temel ve kolonları için gözden kaçan bir detay daha var: Su yalıtımı. Tehlikenin boyutunu anlatan Prof. Dr. Şakir Erdoğdu'ya göre çözüm aslında çok basit ve maliyetsiz.

    Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr - 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken bir yandan da sağlam binalardaki yapı denetimi sürüyor. Yaşanan felaketle yeniden gündeme gelen İstanbul'daki deprem olasılığı, mega kentte yapı denetimi yaptırmak isteyen ev sahiplerini harekete geçirdi. Bu süreçte sismik izolatör, karbon elyaf gibi depreme karşı dayanıklı binalar inşa etmek için başvurulabilecek sistemler ise sık sık gündeme geledi. Oysa binaların depreme dayanıklılığını sağlayan demir, beton ve bu sistemler dışında atlanmaması gereken bir diğer konu da su yalıtımı. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Erdoğdu, betonun asıl bileşenlerinden biri olan suyun, yapı sağlamlığını nasıl tehdit ettiğine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

    'SONRADAN SUYA MARUZ KALMASI TEHLİKE'

    Prof. Dr. Şakir Erdoğdu, betonarme yapılarda ana bileşenlerden biri olan suyun, yapıya sonradan etki ettiğinde yapısal bozulmaya sebep olarak binanın dayanıklılığını tehdit ettiğini ve ömrünü kısalttığını söyledi. Prof. Dr. Erdoğdu, içerdiği sülfat, klorür gibi zararlı maddelerin konsantrasyonu arttıkça suyun yapı üzerindeki olumsuz etkisinin daha şiddetli olacağını belirterek yapıyı yağmur suyu, zemin suyu gibi her türlü suya karşı mutlaka korumak gerektiğinin altını çizerek, "Yapıyı bu bozulmalara karşı korumanın yegâne çözümü yalıtımdır. Yalıtım yapı sağlığı ve ömrü açısından son derece önemli" diye konuştu.

    MALİYETİ YÜZDE 5'İ AŞMIYOR

    Prof. Dr. Şakir Erdoğdu, kullanılan yalıtım malzemesine göre maliyetin değiştiğini söyledi. Yalıtım malzemelerini bilmeden net bir rakam söylemenin doğru olmayacağının altını çizen Prof. Dr. Erdoğdu, "Maliyet üzerinde etkili olan faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir. Ortalama bir rakam verilecek olursa su yalıtımı yapı maliyetinin yüzde 5'ini aşması beklenmez" dedi.